Szerettem tanítani, de ez már a csőd – mondja a miskolci pedagógus

Megosztás

Pilz Olivér a a miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika, fizika és biológia szakos tanára volt az egyik alapítója a Tanítanék Mozgalomnak. A pedagógussal a 444 készített interjút arról, hogyan látja a saját és a pedagógusok jövőjét a státusztörvény elfogadása után.

Már korábban letétbe helyezte felmondólevelét Pilz Olivér arra az esetre, ha elfogadják a státusztörvényt és ígéretét be is tartotta. „Több helyre is beadtam már a jelentkezésemet, egyelőre várom a visszajelzéseket. 55 évesen már nem nagyon kapkodnak az emberért, de bizakodó vagyok.” – mondja Pilz Olivér, aki jelezte: ha nem talál másik állást magának, marad ugyan a közoktatásban, a családját ugyanis neki is el kell tartania.

A tanártársadalom jelentősen elöregedett (a közoktatásban dolgozók 45 százaléka 50 év feletti), és míg a pályakezdők könnyebben tudnak munkahelyet – akár szakmát – váltani, az idősebbek közül sokan azért maradnak majd benn a rendszerben, mert egész egyszerűen nincs hová menniük. Pilz szerint a kormány ezzel tisztában van és éppen ezt a kényszert játssza ki.

 A pedagógus szerint a státusztörvény valóban a végletekig fogja kizsigerelni azokat, akik benn maradnak az oktatási rendszerben.

Pilz Olivér neve 2016 elején vált országosan ismertté, ekkor tette közzé a miskolci Herman Ottó Gimnázium azt a nyílt levelet, amelyben a közoktatás (akkori) problémáit sorolták fel, és amelyhez viharos gyorsasággal kezdtek el csatlakozni iskolák, tanárok, szülők, és mindenki, akinek elege lett a kormány (akkori) oktatáspolitikájából. „A Tanítanék van és lesz is, a munkát nem hagyjuk abba. Igaz, egy kicsit másra koncentrálunk, mint korábban.” – felelte arra a kérdésre, hogy mi lesz a mozgalommal.

„Vannak jobb és rosszabb időszakok. Ez most nem a legjobb pillanatom. Szerettem tanítani, de ez már a csőd, és még megélni sem lehet belőle. De reménnyel tölt el, hogy talán kiléphetek ebből a mókuskerékből, és kipróbálhatom magam egy másik területen. Ami pedig a Tanítanékot illeti: folytatjuk a munkát. Mindannyiunk számára nagyon megterhelő volt ez az időszak, de az jó, hogy ha valamelyikünk éppen kiég, a többiek ott vannak. Erőt tudunk önteni egymásba.”

Fotó: Kristóf Balázs/444

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek